
MIT rewolucjonizuje produkcję energii
1 sierpnia 2008, 10:51Naukowcy z MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) poinformowali o dokonaniu przełomowego odkrycia, które w niedalekiej przyszłości zamieni światło słoneczne z marginalnego w główne źródło czystej energii. Akademicy opracowali bowiem tanią prostą metodę przechowywania energii.

Alkohol ratuje życie?
22 września 2009, 10:02Po przeanalizowaniu losów 38 tys. chorych z urazami głowy lekarze z Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles doszli do zaskakującego wniosku: alkohol zwiększa przeżywalność po tego rodzaju wypadkach. Na każde 100 osób umierających bez promila alkoholu we krwi przypadało bowiem tylko 88 zgonów ludzi raczących się wcześniej drinkiem lub kilkoma (Archives of Surgery).

Cukrzyca typu 2. uszkadza młody mózg
6 sierpnia 2010, 10:58Autorzy niewielkiego studium zauważyli, że u otyłych dzieci z cukrzycą typu 2. występują problemy poznawcze, dotyczące m.in. uwagi i pamięci, których nie ma u równie otyłych maluchów wolnych od cukrzycy.

Więcej czasu na dworze = mniejsze ryzyko krótkowzroczności
25 października 2011, 11:54Każda godzina spędzona tygodniowo przez dziecko na dworze aż do ok. 2% zmniejsza ryzyko, że będzie cierpieć na krótkowzroczność. Dokonując przeglądu 8 wcześniejszych badań, naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge wyliczyli, że dzieci, które są krótkowzroczne, średnio spędzają na dworze o 3,7 godz. mniej niż dzieci z normalnym wzrokiem lub nadwzrocznością.

U jabłek wzrasta ryzyko chorób nerek
12 kwietnia 2013, 10:01Odkładanie tłuszczu wokół talii zwiększa ryzyko chorób nerek. Warto przypomnieć, że dotąd figurę jabłka wiązano głównie z wyższym prawdopodobieństwem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Fruktoza prowadzi do tycia i spadku aktywności fizycznej
2 czerwca 2015, 06:38Amerykańskie badanie wykazało, w przypadku równokalorycznych diet, gdzie glukoza i fruktoza zapewniają identyczny odsetek kalorii, drugi z cukrów prostych prowadzi do znaczącego przyrostu wagi, braku aktywności i odkładania tłuszczu.

Składnik warzyw i ziół poprawia leczenie trójujemnego raka piersi
24 stycznia 2017, 16:57Luteolina, przeciwutleniacz, który należy do flawonów i występuje m.in. w selerze, zielonej papryce, marchwi, oliwie czy oregano, zmniejsza ryzyko tworzenia przerzutów trójujemnego raka sutka.

Dzieci żyjące w sąsiedztwie dużych dróg gorzej się rozwijają
11 kwietnia 2019, 05:58Dzieci mieszkające w pobliżu dużych dróg z dwukrotnie większym prawdopodobieństwem wypadają gorzej w testach zdolności komunikacyjnych, niż dzieci mieszkające dalej od dużych dróg.

Miały ratować życie ludzi, ocaliły też olbrzymią liczbę ptaków
25 listopada 2020, 10:27Ustawa, która miała chronić obywateli USA przed zanieczyszczonym powietrzem ocaliła też olbrzymią liczbę ptaków. Naukowcy z Cornell University i University of Oregon informują, że w ciągu ostatnich 40 lat Clean Air Act zmniejszyła spadek populacji ptaków w USA o 1,5 miliarda

Czy dieta karniwora jest zdrowa? Oto co mówi dietetyczka
27 stycznia 2025, 05:15Dieta bez produktów zwierzęcych to dieta wegańska. A jadłospis bez… roślin? Dieta karniwora cieszy się popularnością wśród osób szukających pomysłu na alternatywny sposób żywienia. Pytanie brzmi jednak: czy taka „dieta mięsożercy” jest zdrowa? Dietetyczka rozwiewa wątpliwości.